查看: 44437|回復: 55
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[影圖分享] 整龍天符,陣法陣型屬套(+0) 整到破產

之前無睇龍天既片 而家睇完 原來龍天真係幾廢
特別對地怪 同其他天王無得比
對空怪 無剋屬既話 覺得同明凶不相伯仲 最多都係勁小小
唔知有無龍天符既片呢
回復 支持 反對

victims 發表於 27-1-2019 12:33
說龍天廢的人.強也有限!別用明兇來跟它比..明兇跟龍天比打天根本就無得比.. ...

每個人強都總會有限度 比巨商所出既裝備,系統限制住
自問唔係高端玩家,無齊4天王4凶,無齊全陣235天王套
但一般人有既+5屬套,225裝,介, 無想300,250轉250既將,主都有/練緊咁上下 應該有既我都有
我影片見到既係 僅次於龍天套(多1200敏,左右),拔都套(多600敏左右)&拔都介(多400敏) 既龍天
比起 而家佢大約5500敏(大約從裝備估計) 頂裝後(多約1600敏)大約多出30%傷害

以多30%既數字黎睇 龍天1 D都唔強勢 比起其他天王同裝黎講完全係相形見絀,只可以講打天有優勢

明凶方面 我應該講好D 以片中裝備既龍天 同天照全套既明凶比
最多都係勁小小
至小我測試無數次 一條魔已經夠清1隊狐仙,連天怪 都係10幾秒一場既事 (雖然我知剋屬,所以我都有講龍天同明凶唔剋屬計,龍天會勁明凶小小)
Btw 要識掌握明凶技能點放 達至高hit數 先叫識玩明凶(否則得1,2hit)
相反亂放技 點會覺得明凶勁
表示明凶可以1技6-10hit
回復 支持 反對

henryns 發表於 28-1-2019 11:47
高端玩家.....
你隻龍天仲係得提升咩
+5屬套同拔都套唔係好多人有

我平民玩家黎 無龍天
台巨有龍天套 黑市商人投的 好似有2套以上
明凶秒點其實唔算難掌握 對比其他直線技黎講
想試出明凶有無秒點 打天草樽 好易見到
唔知係咪隻怪模組問題 亂放都好易打出6-10hit
日男 昌3果D我無咩玩過, 不過好似對角就易D搵秒點
回復 支持 反對

其實龍天打地怪覺得威力比唔上虎天 得番打天怪呢條路
大家都打垃圾怪既情況下 虎天好大優勢, 2下已經KO
打勁怪果陣大家都係咁垃圾 一樣慢(比其他天王)
BTW 以下個人感想
(沒剋屬黎講)
100萬血以下/左右既地怪
龜天>虎天>/=雀天
100萬血以上
龜天>雀天>虎天

題外話:個人感想 虎天符真係好坦得,又可以自己清1-2隊 期待緊龜雀天符

對空(雙方沒剋屬)
龍天>明凶
對空(明凶有剋屬)
龍天=明凶(有剋屬)
回復 支持 反對

henryns 發表於 29-1-2019 10:48
但係極限龍天同虎天真係好難講邊個勁D......唔試過都唔知
萬一龍天勁D我咪要比人插死

明凶招直線技的而且確大過一般直線技好多
唔同日男 花3果D 技既中間有空位
不過龍天範圍傷害穩定就真既

另外根據你條片 龍天頂裝(龍天套+拔都介) 比你而家(估計5500左右)多約1600敏~約多32%傷害  1600/5500*100=29.09% 連武技加成後約多32%(多10%敏)

琴日特登令隻虎天出黎試
比你參考 無用屬套情況下 有用天王符 無陣法
特性10技傷6扣抗 配226念,雀武 打三尾狐 39000/hit 1技3hit
扣除風剋屬多25%傷害(符多5%) 即係1下技 打31200/hit *3(打三尾無剋屬既基礎傷害,有雀武技)
扣埋雀武1.15 31200/1.15=~27130 (打三尾無剋屬既基礎傷害,無雀武技)
印象中本人果隻完美點數虎天 天照全套連介武符 未上屬套陣法陣型基血大約係20408血

https://www.youtube.com/watch?v=Sfw96--umPk
(其他人不完美虎天傷害參考 3:33秒 有裝備圖 基血18500血
傷害都 27500/hit ,疑似用220大將,天照3寶+太皇介,無天王符)
扣除剋屬有都 27500/1.2(剋屬多20%傷) =~23000/hit(打三尾無剋屬既基礎傷害,無雀武技)

我同佢果隻虎天基血差2000 但連埋武技加成後就相差唔只2000血

以你條片隻龍天 爆左擊打三尾/其他細怪 17700/hit黎講
頂裝後 爆擊約打 17700*1.32(頂裝多1600敏)
=23364/hit (打三尾無剋屬既基礎傷害,無雀武技)
雀武後
17700*1.32(頂裝多1600敏)*1.15(雀武技)
=26868
比起天照全套既虎天27130(打三尾無剋屬既基礎傷害,無雀武技)/31200(打三尾無剋屬既基礎傷害,有雀武技) 都係差D
/最多都係一樣 (因為唔知三尾 物抗定法抗高D 但我隻念得226lv,而樓主250lv陰)

但此時重點係 虎天未頂裝未著虎天套... 虎天套1600體 天照套750體....

所以我先話龍天打地怪威力去唔到虎天

如果有大神有齊龍天虎天 同虎天套,龍天套/225拔都套天照套 測試傷害會更準
但至小理論數值 計完打地怪 虎天 天照套傷害>龍天 龍天套傷害
BTW 龍天武技優勢有得爆擊回魔

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
henryns + 1 ........睇唔明但係感覺好勁

查看全部評分

回復 支持 反對

grace9314 發表於 30-1-2019 10:43
明凶招直線技的而且確大過一般直線技好多
唔同日男 花3果D 技既中間有空位
不過龍天範圍傷害穩定就真既

另外根據虎天同龍天傷害公式計算 天照虎天亦比頂裝龍天總傷害高 來自52巨商
龍天
[(敏捷×12) + (攻击力×7) + (LV×10)] × 感电 × 冲击 × 3次打击
虎天
[(体质x28 + 攻击力x15 + LVx15)x狂风]x3次打击 (第二次打击开始适用冲突特性)

龍天滿特性爆擊 70%爆3倍 理論值=0.7*3=2.1倍傷害每下 + 60%另一個特性傷害

虎天滿特性傷害+100% 另一特性-6%抗(暫時免去唔計)

代入公式(大家都3hit,所以去除)
龍天
[(敏捷×12) + (攻击力×7) + (LV×10)] × 1.6 × 2.1
=[(敏捷×12) + (攻击力×7) + (LV×10)] × 3.36
虎天
[(体质x28 + 攻击力x15 + LVx15) × 2

裝備方面
方便計算免去盤古套,屬性套,陣法陣型等
完美龍天 + 龍天套+拔都介
750(龍天1lv基礎敏)+696(完美轉職紅利)+2256(250等紅利)+2400(龍天套)+500(兩隻拔都介)+300(龍天武)+150(龍天符)
=7052敏
完美虎天 + 天照套+天照介
800(虎天1lv基礎體)+691(完美轉職紅利)+2256(250等紅利)+750(天照套)+250(兩隻天照介)+200(虎天武)+100(虎天符)
=5047體

假設攻擊力大家都是一樣 =800 (現實中虎天攻擊力係比龍天高 因為基礎力量&天照套力量都較高)
代入公式
龍天
=[(7052×12) + (800×7) + (250×10)] × 3.36
=311552.64 每hit傷害 (未去除抗性)
虎天
=[(5047x28 + 800x15 + 250x15) × 2
=311632 每hit傷害 (未去除抗性,以及特性點6%扣抗性)

假如頂裝虎天更不用說, 當然假如52巨商技能傷害公式是錯的話,以上 理論可作廢
但是現實在巨商看到的傷害數值和推算 的而已確虎天佔優

但龍天優勢在於天地通殺

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
henryns + 1 ........睇唔明但係感覺好勁

查看全部評分

回復 支持 反對

victims 發表於 9-2-2019 07:09
龍天傷害係5.5-6.0W 1HIT        虎天係4W幾X1HIT 極限的

你打咩怪5.5-6w 1hit? 有圖?有片? 有屬性傷?
打相同既地怪 同級別既裝備 虎天總傷害一定比龍天總傷害高
另外 唔好搵 熱血巨商 <<私服既龍天黎講
私服龍天改左傷害公式
正服既 龍天傷害絕對係低過 虎天 (同級別裝備黎計)

最好你用龍天比張圖 我用虎天又比張圖
有龍天套就用龍天套有拔都套就用拔都套 無就用修套 最多我用密套 match番你

無論你龍天用龍天套定拔都套  虎天用虎天套/天照套總傷害 都 >= 你總傷害

大家都用235天王套 虎天總傷害一定完勝

你要計你自己100%爆擊 我都無野好講 (事實你得70%)

BTW 我都幾想睇下你用咩裝 打咩怪 5.5-6W 1hit 而虎天得4W幾 (雙方都無屬性傷害下)

驚你唔識計抗性傷害同屬性傷害
大家一齊POST張打 喬喬狗既傷害圖出黎  (煩請你POST埋爆擊同未爆擊兩張圖)
咁樣就 輕易分高下
回復 支持 反對

beasilter 發表於 4-2-2019 12:45
我引用 大大既資訊 想講 龍天既重點係天地通殺一隻有齊打天打地功能 官方唔會咁好人比龍天過強架。用虎, ...

無錯 龍天係天地通殺, 但我講既廢只係佢傷害量廢 對比其他天王
佢功能夠全面 (其實都夠打哂巨商現有既怪)
回復 支持 反對

henryns 發表於 11-2-2019 21:20
其實我之前都想回佢 不過諗諗下都係算......因為唔想打咁多字

佢講緊打怪既係出現既數字 而唔係總傷害

龍天特性10傷6爆

我認同 打喬喬狗單下爆擊後 龍天數字最高 多其他天王70%-100%到 但個爆擊率得24%...一但唔爆擊就會比其他天王低番30-40%....[意味期望傷害值低 (平均/總傷害唔會高)]

當然打少血既怪/中下階(如20-30萬血既怪) 會同其他天王差唔多速度/更快,  因為呢類怪唔高抗而且低血, 其中爆一下 其他天王可能要放多一下技先追到呢個傷害
但係打呢類小血怪 大家天王級 都係2-3下技就輕鬆KO

而如果特性 係10爆6傷
打喬喬狗爆擊後既數字  唔會高過其他天王好多 高約10-25% (一但無爆擊,個數字唔見得人)

而喬喬狗無抗性,龍天爆擊傷害可以做到特高數字..一但去到高抗性既怪.. 如神仙谷怪/巨大BOSS之類
傷害數字會大幅減少 輸出方面比其他天王輸蝕  特別雀天 虎天自身特性帶有減抗性(6-15%) 打呢類怪時

唔好睇小呢6-15%扣抗 (視特性點多少)
對於高抗性既怪 每扣1%抗性 隻天王技能每一hit打多成500-1000(實際彈出既數字)

而龍天自身無扣抗特性, 係相同淨放陰念,雀武技下
打牛鬼果D BOSS 爆左擊後既數字 同 虎天 雀天 都係差唔多 (講緊係10傷6爆特性出黎既數字 而唔係10爆6傷)
唔爆擊既話傷害更會低人1截

所以我一直都係以 平均傷害/期望傷害/總傷害 黎講
龍天輸出係比其他天王弱

而果位玩家 覆我個回應 打三尾狐 5.5W-6W 1hit 而虎天得4W幾
我就極有保留 所以我先針對佢問 打咩怪
因為我絕對唔相信 龍天 打神仙谷級別既怪 即使10傷6爆擊 爆擊都有咁高既數字
除非佢連埋屬傷 黎講  一係佢就用緊廢怪黎比

BTW 我認真左
琴日合左龍天(250+237) 等升到250lv(或者225lv著拔都) 果陣做測試 如果有人想睇 (但係要一段時間,無咁多時間去升)
回復 支持 反對

henryns 發表於 12-2-2019 17:10
#34 龍天之前未出武都係點爆擊.....高攻低爆個個本身都係低少少
范圍唔算細 諗下龜天 (雀天唔知)
敏裝同 ...

佢引用我果個  係 我講緊頂裝龍天打三尾 27000~左右

雖然佢表面文字無講打三尾 5.5-6w  但係佢引用緊我既回覆 我係用緊三尾做例子

而佢就咁講龍天5.5-6W 1hit 又唔講打咩怪 所以我先對佢講既野有保留 先質疑佢 話佢打三尾

BTW 如果以冰肥呢類廢怪黎計 當龍天打5.5W-6W既時候 虎天打冰肥 既極限 絕對可以>5萬的 而唔係佢所講既4W幾  (半年-1年前 試 未buff明凶技,無屬套,天王符 4.6W,無235套)

另外 龍天傷害係唔穩定 爆擊果下傷害可能高其他天王小小/持平/低 (視打咩抗性既怪)

都係果句 出到天王 已經係巨商咩怪都打到 只係每隻定位唔同
回復 支持 反對