樓主: wonderingbb
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[AOFE]惡人兵堡 (不再更新)

意大利兵好弱,出兵又慢
我覺得可以改佢先升精銳,或者減殺敵升帝
馬扎爾真係弱得好過份,一開始比佢升帝都唔 ...
~強~ 發表於 8-1-2013 10:15

我唔覺得意大利弱,佢打馬有加成依一點已經好強
佢精完後佢的攻速亦會提升,比佢500先精銳我認為恰到好處

我原本想馬扎爾一開始比佢精銳但礙於AOFE個劇情編輯有BUG整唔到
但其實佢本身能力係唔錯,50帝一樣都係恰到好處
而且一開始帝係唔可行,因為一開始開眼係絕對不公平
回復 支持 反對

回復  wonderingbb

所有近戰的文明 應該都要直升精銳
印加    匈奴 日本 馬札爾 都要全先升精銳
這 ...
神乎棋技 發表於 8-1-2013 17:50

先多謝你的意見,以下是我的回應
第一,台灣個AOFE兵堡是用我的地圖來改,就算要改都要credit一下,我只是覺得不知會我一聲便修改我的圖有點說不通的說
第二,香港跟台灣玩法不同,可拉或禁拉會影響到殺敵升帝數,不能相提並論,亦不能互作參考
第三,大概你不知道AOFE是跟據1.0c修改的,日本匈奴出兵速度比以前快,如果先精的話後果不堪設想

或者你可以先再想一想我以上的說話再來作討論
建議有空可以到香港的對戰網打看看
回復 支持 反對

這是我的個人意見,不是想同你嘈交
如果你個檔係自己由頭到尾重新整過,咁我又真係覺得台灣人改你既檔好過份 ...
tommytomy 發表於 9-1-2013 06:20

首先我都唔係想同你嘈交,但大概你唔係好清楚香港的intellectual property law的copyright law
而小弟最近有幸跟了一位港大擁有知識資權博士學位的大學教授學習,獲益良多,請容許我拋一拋書包

首先所謂copyright work,如何令一個作品產生copyright
就要prove佢個originality(http://www.hklii.hk/eng/hk/legis/ord/528/s2.html)
要有2個條件,其中一個條件係"has involved the author's skill and labour"
好明顯我個圖雖然係用左前人的兵堡圖,但係我自己係有involve skill and labour落個圖度,所以惡人兵堡都係一個valid的copyright work owner by me

第二,我係需要問原兵堡創作人是否授權我改圖,我嘗試過搵兵堡圖的創作人,但唔成功
在法律上如果未能找出個author的話,果一份copyright work,即是兵堡圖,is not owned by anyone
就好似網上流傳一條IQ題,你要搵番個作者是不可能的,所以你share比你的朋友是沒有問題的
所以我用前身的兵堡圖作修改並沒有問題,因此我可以擁有我的兵堡圖的copyright
而我都在我每個惡人兵堡圖都會acknowledge前身的兵堡圖以表謝意

第三,我係第一點講過只要我involve skill and labour個惡人兵堡圖就自然產生copyright right
只要佢係抄我的substantial part of the work (http://www.hklii.hk/eng/hk/legis/ord/528/s22.html)
"Substantial part means a material part from the qualitative (i.e. NOT quantitative)"
就已經形成copyright infringement,即是侵權,而我好肯定佢係抄我的substantial part of the work

另外再糾正你一個錯誤觀念
"修改"本身沒有問題,條件是你有加入你自己的skill and labour就可以
就好似高登改圖改歌(二次創作),佢地即使係用歌手的歌作"修改",但佢地無侵權

雖然台灣同香港的copyright law有小許不同,但基本的概念和精神一樣,所以台灣圖抄香港圖是事實
我建議你熟讀一下香港的copyright law再對我作出指控^^否則只會怡笑大方

http://www.hklii.hk/eng/hk/legis/ord/528/

另外位置方面因為本人時間有限未能作出修改
當然如果有人可以幫忙修改是最好不過
但惡人兵堡推出了幾年都沒有人覺得有問題或者因為這樣而感到不公平
所以忽略這問題合乎了成本效益原則
另外你的其他提議我們會慎重考慮,多謝你寶貴的意見
回復 支持 反對

回復 65# tommytomy

睇離你唔係好明白我以上所講的說話
或者你根本沒有深入了解,我唔會怪你
但..對唔住,好唔好意思講句..
你所講的我覺得一點說服力也沒有
同人討論但無論據backup,仲有咩可以討論?
我相信呢度的玩家眼睛係雪亮,邊個講野比較有說服力大家心中有數
你覺得有問題你可以提出,但要令人信服我覺得係有難度
當然我唔可以迫你服,但我作為惡人兵堡的修改者我只想作出合理的辯解

回應你幾點:

(1) 是否堅決就好主觀,而且我唔需亦無必要亦無打算顯示我的決心
顯示比邊個睇? 我只不過想樂古玩家可以用最快時間玩到AOFE的兵堡
而且時間有限,我做到只有這些
如果你有時間的話,做一個兵堡給大家玩玩也無妨,大家會好欣賞
而我將惡人兵堡當係自己的兵堡檔我在上面個post已經解釋左
你理解唔到就算,我唔會怪你

(2) 講到器量問題,你唔理人地改你個MAP係你的事,唔關我事
我只不過是埋怨一下,並沒有去台灣果邊同人嘈,咁樣就叫無器量?
你打我一個拳我罵你,就等於沒器量?

(3) "同樣台灣人也可以說找不到惡人兵堡author?"
我係下面放左佢地個MAP你睇睇,睇下佢究竟搵唔搵到邊個改?
惡人兵堡我放左唔夠一日就已經出現在台灣場,個author好難搵?
你假設果位修改者唔識中文?如果你咁樣做假設我無話可說,而且跟據copyright law
"Doing any of the restricted acts without copyright owner's permission is primary infringement for which ignorance is no defence"
無知不是藉口,睇離你無睇我比你條LINK,我唔會怪你

(4) 睇離你又唔清楚咩係substantiality個定義
而且我係上面個POST回應左有關我有沒有侵權的問題(第2點)

(5) 哦,你認為唔係就唔係囉
我又唔係迫你認同,而且我在上一個POST已經回應左

另外,我想回應一下你編輯個POST之前的說話
你指出AOC劇情本身不能存有copyright,只是一個錯誤的觀念
劇情可以列為literary work,因為佢係computer program的一種
請參閱以下的Cap 528 s 2 Copyright and copyright works
http://www.hklii.hk/eng/hk/legis/ord/528/s2.html

而且我作為一個網絡用家,我相信有權為我的努力和時間作出辯解
最後,我當然唔會用法律告佢啦,我點解要咁做?
而我拎法律出離講只不過係想證明我所做的是合法的,並想其他人理解一下
等大家學下野,增廣見聞
反而你所提出的論點唔夠說服力,公道自在人心
你有你的意見,我有我的意見
你唔理解我沒有辦法,但希望你唔係「眾人皆醉我獨醒‧」

我的回應到此為止,除非你可以拎到實質d的例子或論點
否則我唔會再回應,因為我覺得同你討論與雞同鴨講分別唔大
但如果你想討論有關兵堡的問題,我本人十分歡迎,並會積極回應
因為我知道大家都係想造福各位香港兵堡玩家,呢個目標係一致的^^
回復 支持 反對

說話有力有point,讚好 ,你連我依d唔識法侓ge都覺得好易理解!強!
我想問我開場玩人地個劇 ...
!兵堡新手! 發表於 9-1-2013 20:39

多謝,法侓唔好係度講,離左題我pm個答案比你^^

兵堡唔覺好玩,唔down了~
jacklai17 發表於 9-1-2013 20:49

嗯,各人有各人喜好~

太強了
原來wonderingbb咁有文采
小弟甘拜下風
港隊--橙神 發表於 9-1-2013 22:36

多謝WO橙哥,幾時打番幾場AOFE?

由頭到尾都冇見無名係度...
你點同無名講咩版權
港隊--橙神 發表於 9-1-2013 22:38

無名好慘,比人放左上台
回復 支持 反對

唔好理d無聊人啦 冇野講搵野離講
玩得開心咪算囉
btw 匈奴好難用 改改佢得吾得ar? ...
ericcheung1990 發表於 9-1-2013 22:57

唔緊要啦把口係人地度我唔可能唔比佢講
匈奴果方面要打多十幾廿場先再作決定
因為匈奴個用法唔同左
回復 支持 反對

有器量的表現XD  匈奴打法點唔同左?
ericcheung1990 發表於 9-1-2013 23:26

匈奴宜家以快攻為主因為生兵速度快左
如果快攻唔到唯有做盾
但以上打法都好難上帝...
回復 支持 反對

i see..等我下次試下先  而埋呢意大利好似好廢甘
有冇得改一改?
ericcheung1990 發表於 9-1-2013 23:54

意大利打馬有加成雖然佢打步弓好弱
但係打馬有加成呢個效果好顯著
我個人來說幾喜歡用
而且村戰好強,因為大概對方會用騎兵/遊俠+馬弓
到時你會食得好快
所以我暫時覺得佢唔使改住^^

支持樓主 hehe
我想問為何不出250人口版本?
!兵堡新手! 發表於 9-1-2013 23:57

多謝~
之前有人提及過255人口會輕機呢個問題
我怕會有呢個問題所以無加到去255人口
回復 支持 反對

竟然..明白..多謝哂LOL
你msn係咩? 得閒約你打XD
ericcheung1990 發表於 10-1-2013 00:09

wonderingbb@hotmail.com
得閒一齊玩下~
回復 支持 反對

哦。。。。
其實200都okay。。。just a suggestion
上面個txxxx講到自己唔玩你個場好似好威咁
but the fa ...
!兵堡新手! 發表於 10-1-2013 00:20

唔好咁話人啦~人地都決定放棄唔再發言你就放過佢
比下面我好嗎?

其實我個人覺得200人口恰到好處
回復 支持 反對