打印 上一主題 下一主題
收起左側

[辯論]人類平等定不平等比較好?

關閉 [複製鏈接]
點解你講到我係支持人民公社甘= =
蒼藍突擊 發表於 15-9-2011 22:55

冇啊,你講中國我咪諗起人民公社
咁平等=冇敗家仔?
回復

見冇人做正方    就等我做~~~
呢個世界有咁多渣滓   浪費地球的資源
佢地不如死左去等真正有貢獻的人使用好過喇
再者當你讀書   (正常人計)有付出就有收穫
冇溫書想拎A   訓街就有你份:lol
回復

足球無知_
〝細wIN_ 發表於 15-9-2011 23:05

好多人同你一樣比美斯d名氣呃左;P
回復

冇啊,你講中國我咪諗起人民公社
咁平等=冇敗家仔?
〝細wIN_ 發表於 15-9-2011 11:07 PM

敗家仔冇得食
回復

依樣野好難講..
男同女既存在已經唔算係真正既平等..
回復

依樣野好難講..
男同女既存在已經唔算係真正既平等..
☆leunghotung★ 發表於 15-9-2011 23:31

點解咁講?
全男or全女先fair?
回復

人性本惡,貪念,妒嫉等等
要知道地球資源係有限
就好似有10蚊比2個人分,平分就拎5蚊,假設其中一個拎7蚊,咁第2個人就只可以拎3蚊
人會因為貪念而拎多過5蚊,因能力不足而只可以拎少過5蚊的人,自然會對拎多過5蚊的人產生妒嫉

當然有亦有d人知足常樂,如果2蚊夠佢活到死,咁第2個人拎8蚊,佢又唔會反對
但因為貪念的原因,拎8蚊戈個人會想盡辦法拎埋另一個人戈2蚊

2蚊就可以夠一個人活到死,而拎8蚊只係為左係佢有生之年可以享受富裕的物質生活

李+x搵咁多錢,實際上佢一個人有必要用咁多錢咩,如果佢將自己淨收入,一個月只用2萬蚊
其他拎去幫窮人,唔知可以幫到幾多個呢?

如果2萬蚊都生活唔到一個月,咁e個人10成過富裕物質生活

例如得10蚊
基於多努多得,一個人好努力咁做拎左7蚊,重有3蚊,但戈蚊就要分比剩低的人,有可能係剩低100個人
3除100係幾多?
假設e 100個人入面有10個人好努咁拎左1蚊然後平分
即係得番2蚊比90個人分
2除90係幾多?

所以只有所有人知足常樂,盡自己所長,努力為社會進步而工作,e個世界先會有平等

由於知足常樂e個世界先會有平等,所以有真正平等係絕對唔會出現有錢人好似李+x就絕對唔會出現
由於盡自己所長,努力為社會進步而工作,所以平等的世界係冇競爭,但社會亦都會進步

但係e個世界點會全部都係e種人,係就唔會出現億萬富翁,皇帝,窮人

好似有人話 個個都係有錢仔我洗乜走去寒窗苦讀10幾20年入U搵工?
好明顯係看不穿資源有限這個真理
唔好以為平等就一定個個有錢,
當然平等完,所有人都有機會過好生活,但前題係人要盡自己所長,努力為社會進步而工作
而令社會進步的工作就只有科研
而唔係股票,地產,賣礦產戈d工作,戈d工作唔會另人類生活進步

而想科研有進步,就只有集合世上所有人才做研究
想集合世上所有人才做研究
就要團結人類
想團結人類就一定要放棄宗教,種族,仇恨
但好明顯中國同日本就以經衰左,美國就更唔洗講,衰到貼地

所以要所有人平等後,社會仍然可以進步,唔係你話好唔好的問題
而係根本冇可能做到
回復

好多人同你一樣比美斯d名氣呃左
密特朗 發表於 15-9-2011 23:11

我印像中最出名係C.Ronaldo
回復