樓主: wonderingbb
打印 上一主題 下一主題
收起左側

維京是不是弱國?

再放多個save

維維維vs波中蒙韓

維維維vs波中蒙韓.rar (456.81 KB, 下載次數: 163)

--------------------------------------------------
根據大多數兵堡玩家所言,維京是數一數二之一大弱國
令一眾玩家都有意對維京這一弱國作出修改,例如殺敵50升帝等
本人與數位朋友一時興起,希望測試一下所謂傳說中的弱國是否真的是大家所認識的弱國
因此,我們就嘗試打了一場  3維京 對 4隨機文明

雖然不是什麼高手對決,不過本人希望可以透過這個save令大家知道維京並不是如傳說中的那麼弱
對家雖然不是好強,但沒有無隨便送分
不過先致聲明,這一場並沒有分出勝負,只是對方全部棄權

您們可以說,只是對手太弱;您亦可以說,單單一場遊戲就否定維京是弱國是有以偏概全之嫌
如果以三家打四家都可以打到令對方全棄都硬要說維京是弱得厲害的話,本人無話可說。

遊戲最後,一名叫 "<;PURPLE>__*影子"的玩家(8P)指控我們踢掉他的隊友
希望各位有看此save的玩家還我們一個公道,以雪亮的眼睛判斷是非黑白

3v4.rar (547.64 KB, 下載次數: 158)
回復

自欺欺人
同新手打有咩意思呢  

3個維京?贏到我以前班fd先算
tommytomy 發表於 27-4-2011 23:43

如何自欺欺人?我重點係指出維京並唔係大家想像中的弱
個save主要係睇個過程 唔係結果
同埋我覺得team2個水平同樂古玩家個平均水平差唔多 唔可以叫新手
你知你呢d高手係樂古唔係好多架啦

如果你班朋友真係咁強的話  不如唔好4個打3個啦
堂堂正正離一場4打4  互相切磋下囉當然我都冇咩計望你會離同我切磋下架啦
回復 支持 反對

一個人又點?
aoc總會有人離開

事實上,就算我d fd冇惡人咁勁
都未試過輸比佢地用4個維京囉
呢個事實唔通我 ...
tommytomy 發表於 28-4-2011 11:40

老實講 我從來都冇話過維京好勁
我只係強調維京冇大家想像中的弱
有d ge優勢只係得維京先有
唔弱同好勁好似差好遠下
希望你唔好扭曲我的意思
回復 支持 反對

回復 25# tommytomy

樓上的朋友  我不是想針對您  只係我有d睇唔過眼
呢度冇人話過維京係強國  
而我只係想說明維京唔係弱國這一點
我只係平心而論  冇任何哂命的地方  亦都冇惡意
如果我真係要哂命的話  我大可以post哂所有我贏ge save
但最後我冇咁樣做  亦都冇必要咁樣做^^

btw我見你係出面開左個post教人打兵堡
雖然我係惡人的一分子 但之前我地應該冇任何瓜葛
唔知有冇機會切磋下呢? 我evo dota rm dm都玩
回復 支持 反對

咁係咩文明打四個維京先?
如果用四個維京可以唔洗輸,只可以話維京係無敵文明,而樓主開個貼係指出
維京唔 ...
子不語 發表於 28-4-2011 12:34

多謝您幫我再作解釋
但係我都係想理性地討論  
如果你想針對tommytomy不如你去出面慢慢針飽佢11
回復 支持 反對

其實,我只係睇唔過眼d人,成日話維京點勁點勁
因為我真係感受唔到佢勁

如果你純水想證明維京唔係弱國
我冇 ...
tommytomy 發表於 28-4-2011 12:38

不如你add我msn   一齊玩下?
我宜家身邊已經冇咩人玩  就好似你以前d fd已經走得七七八八
回復 支持 反對

218.191.233.253 入來
回復 支持 反對

維京根本就唔係弱國係d新手唔識用維京覺得佢弱
十個高手九個都唔認為維京弱嫁 ...
子不語 發表於 29-4-2011 17:27

Mr. 子不語  雖然我個人離講唔係好中意你  因為你把口真係好臭
但係作為一個理性的玩家  我不得不認同你的說話

話說以前維京係一個弱國  而兵堡就係以前zone的castle blood
相信宜家香港有玩過zone而又玩過cb的人不多

未出fair map前 維京 500kills先帝  同埋本身未精
到出左fair map  維京  100kills就帝  但係未精
去到宜家現時的兵堡場  維京 100kills就帝  而且本身已經精左
相比之下  維京已經改善左好多  
老實講  如果大家唔知呢個事實都冇所謂  我宜家話你聽

當然  有d玩家本身控兵唔強的  會覺得維京係弱  呢個係正常  
因為你仲未了解維京係點樣用  或者衰d講句  係你自己技不如人
眼見有d人中親維京都亂棄或者叫AG  真係覺得有d無奈

就好似樓上話齋 “十個高手九個都唔認為維京弱嫁”
事實上我認識的高手都覺得係一個雖然唔係好勁 但係未至於一個弱國   而有玩zone的朋友會有更深的體會
回復 支持 反對

其實果場有SAVE,可以POST上黎
大家都無咩刻意去控兵都係Z
我日本輸既原來係速度唔夠快,只要係咁同維京打 ...
最愛蓉兒∼ 發表於 1-5-2011 22:42

不過如果維一開始上帝  
就又可能比人話維太勁架喇wor xd
回復 支持 反對

哈   我由頭到尾都唔知kato兄想表達什麼
我前前後後睇左幾次都唔明閣下係想回應有關維京強弱與否  
定係真係借機抽水(雖然您已經開宗明義話係抽水)

以小弟之見  閣下出post有兩個用意
第一  抽水
第二  話一樓個save team2的玩家係新手

您可能會反駁話您想表達個意思係因為team2太廢而導致個save冇說服力
我覺得我同您去睇呢個save的角度不同
第一  我冇話過維京勁  我想表達係就算維京都有得打  未致於一定輸  加上適當運用 就有勝機
最好睇埋tommytomy的兵堡教學  就算輸都不致於一面倒  而且唔想因為有人抽中維京就棄權

第二  我無話過用維一定贏  如果您用輸贏去睇個save就當然會得出您的見解
但好可惜我唔係  既然您咁諗我都冇辦法  但至少我會尊重您的見解

我見前果幾頁的討論都幾有質素  特別係tommytomy  佢係會拎到d數據出離去帶動討論雖然最後無得出結論  但討論的過程值得欣賞
但我見閣下的發言對整個討論無幫助之如  反而有引發罵戰之嫌

我的回應就係咁多   無多無少   如果您真係有心真係討論我好歡迎
我都好樂意同您繼續討論  否則我唔會再作回應  因為係關乎 "值" 與 "不值"討論的問題  希望閣下理解
回復 支持 反對