查看: 9149|回復: 49
打印 上一主題 下一主題
收起左側

兵堡這麼爛都這麼多人玩

1.劇情質素低
  相比大多血堡而言 幾乎無觸發可言
2.玩法醒目
  不能否認有控兵要求 但只是鬥多兵 鬥克兵
3.平衝差
   文明平衝又差 文明主宰技術
4.技術要求低

隨便找另一個血堡 都比兵堡有趣 更好玩
真是文化沙漠嗎?
回復

樓上兩位太意氣用事了
說本人"想aoc冇人玩囉"更是中傷本人呢
在下玩aoc或多或少也5~6年了
看著以往有"箏堡61"等非常好玩刺激 有趣的血堡類劇 一直在走下波 是一件好事嗎?
試過拉箏堡61 拉了半個鐘也沒有齊人 轉一轉拉兵堡 數分鐘已完成 又一文化沙漠見證
tommytomy,
一個劇觸發多,技術要求高 唔一定最好玩
但一定比觸發少 技術要求低 的好
最少不會出現兵堡抽中維京等悲劇
pca-002021 ,
aoc之所以沒落 從另一個角度看 就正正是只剩下玩兵堡的人 aoc才沒落啊
"aoc能夠支持到咁耐大部份都係靠兵堡"是曲解了事實 你更自打嘴巴
如果能夠推廣其他有趣的劇 aoc才能有更多人玩
你想想aoc最風光時候 是有兵堡的時代嗎?絕對不是
回復 支持 反對

睇下啦睇下啦

我只不過講少少野就已經比人話到傻

死忠的確存在係世上
回復 支持 反對

回復 27# 香腸

難得有心人
  就回回你

同意大家沒觸發 都可以是好劇的原則

但兵堡就絕不是 少觸發而又好玩的劇
原因好簡單 唔多講
回復 支持 反對

兵堡唔係講文明
就算你係韓
你技術唔好 一定都會輸係維手下
在講如果你地係西土波韓 人地係哥維中日
佢地都 ...
simon200707 發表於 5-4-2010 00:28

很多人太重視技術
的確 技術就是game的一切 最開心就係用技術玩
但兵堡 任你技術有幾勁 都反不了文明dominate的敗北之處

我再重申 兵堡不是沒有技術 而是它要求的技術往往比運氣壓制住
在兵堡 啊A輸比啊B用維京 大概不是因為啊B的技術好 而是啊A的技術差吧

以EVO做例子 EVO好的地方就是技術行頭 再因文明而自己改變打法 但最重要一點就是技術要求並沒有被忽略
如果是兵堡啊 步國快攻不成就棄吧
回復 支持 反對

換角度看
如果輸比四維 那技術差別就真是太大吧
回復 支持 反對