樂古Nakuz

標題: 維京是不是弱國? [打印本頁]

作者: wonderingbb    時間: 26-4-2011 21:01
標題: 維京是不是弱國?

再放多個save

維維維vs波中蒙韓

維維維vs波中蒙韓.rar (456.81 KB, 下載次數: 163)

--------------------------------------------------
根據大多數兵堡玩家所言,維京是數一數二之一大弱國
令一眾玩家都有意對維京這一弱國作出修改,例如殺敵50升帝等
本人與數位朋友一時興起,希望測試一下所謂傳說中的弱國是否真的是大家所認識的弱國
因此,我們就嘗試打了一場  3維京 對 4隨機文明

雖然不是什麼高手對決,不過本人希望可以透過這個save令大家知道維京並不是如傳說中的那麼弱
對家雖然不是好強,但沒有無隨便送分
不過先致聲明,這一場並沒有分出勝負,只是對方全部棄權

您們可以說,只是對手太弱;您亦可以說,單單一場遊戲就否定維京是弱國是有以偏概全之嫌
如果以三家打四家都可以打到令對方全棄都硬要說維京是弱得厲害的話,本人無話可說。

遊戲最後,一名叫 "<;PURPLE>__*影子"的玩家(8P)指控我們踢掉他的隊友
希望各位有看此save的玩家還我們一個公道,以雪亮的眼睛判斷是非黑白

3v4.rar (547.64 KB, 下載次數: 158)
作者: 子不語    時間: 26-4-2011 21:48
我唔同意樓主話無結果,相反我覺得三維應該會贏,
因為當時7p8p兩家出二隊成吉死曬,個惡人就有一隊,末有英雄都輸唔去,
如果等其餘二個都成吉左,可能就贏到。
不過對方都無殺步文明所以先會打成咁
作者: 神乎棋技    時間: 27-4-2011 01:45
搞了半天
5p~8p都是新手...
根本不會配合...
也不懂z
作者: 子不語    時間: 27-4-2011 10:05
遠攻兵z唔z都無咩所謂個5p下下都z打你咁都睇唔出?吹帳
作者: vios688    時間: 27-4-2011 10:31
這很難評論,我想可能有比較差的文明但高手對中手什麼也嬴回,這測試是沒有絕對
作者: 最愛蓉兒∼    時間: 27-4-2011 13:42
弱唔弱係比較其他相近文明,而唔係一場既輸贏
呢個test,如果用其他是但一個近戰步國,效果比用維京差既話,先係有價值
但事實係我覺得用任何一個近戰步國既效果都會比維京好=.=
作者: roymen135    時間: 27-4-2011 14:52
我覺得樓主都係想講明維京唔可以算係一個弱文明,如果真係咁弱,咁點打都會輸,全場都係第一隊主動進攻,人數上少好多,如界真係一個咁弱文明,其實好難做到咁,當然你無法去同其他文明做比較,因為每種文明都有自已個特色,好似拜騎殺人快但攻城無力,條頓高攻防但行得慢,咁上下意思,維最好就係早帝,開眼,血,攻防,兵力,可以比其他文明早好多展現到出黎大家唔好忘記早帝其實係一個強的因數,另外我想指出一點
大家都會感覺弱文明要改勁少少,假如現在有五種文明12345假如1最勁5最弱咁如果因為5弱將佢改左,改完之後又變左15234。之後又有一批人要求改4,改黎改到,其係一個改唔完個問題,如果要做到絕對公平,只可以兩邊同樣組合文明,分別就在乎玩家實力啦
作者: [S]Mangoray    時間: 27-4-2011 18:03
兵堡好睇隊友嫁,,,唔係一個可以打晒
作者: 伍大少    時間: 27-4-2011 20:34
原來係講兵堡,究竟我入黎做乜能
作者: tommytomy    時間: 27-4-2011 23:43
根據大多數兵堡玩家所言,維京是數一數二之一大弱國
令一眾玩家都有意對維京這一弱國作出修改,例如殺敵50 ...
wonderingbb 發表於 26-4-2011 21:01

自欺欺人
同新手打有咩意思呢  

3個維京?贏到我以前班fd先算
作者: wonderingbb    時間: 28-4-2011 00:04
自欺欺人
同新手打有咩意思呢  

3個維京?贏到我以前班fd先算
tommytomy 發表於 27-4-2011 23:43

如何自欺欺人?我重點係指出維京並唔係大家想像中的弱
個save主要係睇個過程 唔係結果
同埋我覺得team2個水平同樂古玩家個平均水平差唔多 唔可以叫新手
你知你呢d高手係樂古唔係好多架啦

如果你班朋友真係咁強的話  不如唔好4個打3個啦
堂堂正正離一場4打4  互相切磋下囉當然我都冇咩計望你會離同我切磋下架啦
作者: tommytomy    時間: 28-4-2011 02:50
如何自欺欺人?我重點係指出維京並唔係大家想像中的弱
個save主要係睇個過程 唔係結果
同埋我覺得team2個 ...
wonderingbb 發表於 28-4-2011 00:04

證實你所講維京好勁
最基本條件
1.文明不同 (你save有)
2.雙方實力一樣 (你save冇)
這只能證明到你比人地勁 (我覺得你開呢個貼,係想證明呢樣野)
但證明唔到維京係一個勁/弱文明
所以我認為,你重點並不是想指出維京唔係弱國囉

講到切磋,而家都fd玩aoc點切
我而家只有我一個人,可以同你1打1
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 10:39
我以前有成幾十萬手下要推翻美國都話都無咁易,不過而家得翻我一個,你地信我啦,我以前真係好威。
作者: tommytomy    時間: 28-4-2011 11:40
我以前有成幾十萬手下要推翻美國都話都無咁易,不過而家得翻我一個,你地信我啦,我以前真係好威。 ...
子不語 發表於 28-4-2011 10:39

一個人又點?
aoc總會有人離開

事實上,就算我d fd冇惡人咁勁
都未試過輸比佢地用4個維京囉
呢個事實唔通我唔可以講?

只可以話佢地用維京好勁
但唔等於維京真係勁
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 11:41
咁你末輸過係有無打過先,如果打過請問係咩文明打咩文明,講清楚啦唔該
作者: tommytomy    時間: 28-4-2011 11:45
咁你末輸過係有無打過先,如果打過請問係咩文明打咩文明,講清楚啦唔該
子不語 發表於 28-4-2011 11:41

4個維京打我地4個,文明唔記得
都成1年前既事
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 11:48
講左啦?同講廢話有咩分別
人地用得四維京通常都係team1
似係你地入去打人地唔係人地挑你機
作者: wonderingbb    時間: 28-4-2011 11:51
一個人又點?
aoc總會有人離開

事實上,就算我d fd冇惡人咁勁
都未試過輸比佢地用4個維京囉
呢個事實唔通我 ...
tommytomy 發表於 28-4-2011 11:40

老實講 我從來都冇話過維京好勁
我只係強調維京冇大家想像中的弱
有d ge優勢只係得維京先有
唔弱同好勁好似差好遠下
希望你唔好扭曲我的意思
作者: tommytomy    時間: 28-4-2011 11:51
講左啦?同講廢話有咩分別
人地用得四維京通常都係team1
似係你地入去打人地唔係人地挑你機 ...
子不語 發表於 28-4-2011 11:48

咁都證明左維京唔係想像中強啦
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 11:57
..........
咁有無save
你唔好講到好似空口講白話啦
問你咩文明你又話唔記得
只係自已一味講比d野支付下你個講法好唔好
人地樓上話明維京唔弱,根手放save,支持佢自已個睇法
而你,就一味得個空口講,支持下你自已啦,唔該
作者: tommytomy    時間: 28-4-2011 12:02
..........
咁有無save
你唔好講到好似空口講白話啦
問你咩文明你又話唔記得
只係自已一味講比d野支付下你 ...
子不語 發表於 28-4-2011 11:57

神鷹團ka個d呀
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 12:07
你又回左啦?
你頭先指出四個惡人用維,你地打過
我問你地係咩文明,有無save可以放存檔
你可唔可以就我個問題黎回答我就末見過神鷹同惡人打過d存檔如果有唔該放上去比人睇下
如果無,打翻幾場比大家開下眼介,等人地睇下惡人輸得幾慘,咁先岩
作者: tommytomy    時間: 28-4-2011 12:10
你又回左啦?
你頭先指出四個惡人用維,你地打過
我問你地係咩文明,有無save可以放存檔
你可唔可以就我個 ...
子不語 發表於 28-4-2011 12:07

個陣都冇save到,點比你睇
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 12:12
原來係咁,即係你講完=無講過野
作者: tommytomy    時間: 28-4-2011 12:22
原來係咁,即係你講完=無講過野
子不語 發表於 28-4-2011 12:12

我冇save又點?
惡人揚揚之前自己都貼過save,佢地用4維京輸左,雖然個場唔係我地玩
但都證明到維京唔係強國

如果你話只睇過程唔睇結果
只能夠話佢地用維京好勁囉,得未?
作者: wonderingbb    時間: 28-4-2011 12:33

回復 25# tommytomy

樓上的朋友  我不是想針對您  只係我有d睇唔過眼
呢度冇人話過維京係強國  
而我只係想說明維京唔係弱國這一點
我只係平心而論  冇任何哂命的地方  亦都冇惡意
如果我真係要哂命的話  我大可以post哂所有我贏ge save
但最後我冇咁樣做  亦都冇必要咁樣做^^

btw我見你係出面開左個post教人打兵堡
雖然我係惡人的一分子 但之前我地應該冇任何瓜葛
唔知有冇機會切磋下呢? 我evo dota rm dm都玩
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 12:34
咁係咩文明打四個維京先?
如果用四個維京可以唔洗輸,只可以話維京係無敵文明,而樓主開個貼係指出
維京唔係弱文明,佢都無話維京係超強文明,你分清楚少少。就過係自選四個你認為好勁的文明
都唔見得係一定必勝
作者: tommytomy    時間: 28-4-2011 12:38
回復  tommytomy

樓上的朋友  我不是想針對您  只係我有d睇唔過眼
呢度冇人話過維京係強國  
而我只係想 ...
wonderingbb 發表於 28-4-2011 12:33

其實,我只係睇唔過眼d人,成日話維京點勁點勁
因為我真係感受唔到佢勁

如果你純水想證明維京唔係弱國
我冇意見,因為維京的確有佢長處,例如升帝之後,有徵兵配埋劍兵一齊出

evo 2@4,死鬥阿拉伯,綠亞
我都有玩

不過我想知道,邊度有得down返aoc
作者: wonderingbb    時間: 28-4-2011 12:38
咁係咩文明打四個維京先?
如果用四個維京可以唔洗輸,只可以話維京係無敵文明,而樓主開個貼係指出
維京唔 ...
子不語 發表於 28-4-2011 12:34

多謝您幫我再作解釋
但係我都係想理性地討論  
如果你想針對tommytomy不如你去出面慢慢針飽佢11
作者: wonderingbb    時間: 28-4-2011 12:40
其實,我只係睇唔過眼d人,成日話維京點勁點勁
因為我真係感受唔到佢勁

如果你純水想證明維京唔係弱國
我冇 ...
tommytomy 發表於 28-4-2011 12:38

不如你add我msn   一齊玩下?
我宜家身邊已經冇咩人玩  就好似你以前d fd已經走得七七八八
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 12:41
你兩條友病左?e個貼係講城堡兵你地要挑其他就咪響道約啦
係討論城堡兵維京是不是弱國,叫你地打綠亞?死鬥?燒腦阿?
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 12:43
證實你所講維京好勁
最基本條件
這只能證明到你比人地 ...
tommytomy 發表於 28-4-2011 02:50

你地自已去打場放上黎好過得,得把口講又唔打
作者: tommytomy    時間: 28-4-2011 12:46
你地自已去打場放上黎好過得,得把口講又唔打
子不語 發表於 28-4-2011 12:43

你想睇,去記錄區爬貼吧啦
揚揚曾經放過4維京save
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 12:47
叫你地打阿,講咁多,你又約佢,佢又約你,做咩到頭黎唔敢打,你又驚我,我又驚你阿?
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 12:50
兩個都無聲出啦?
作者: tommytomy    時間: 28-4-2011 12:56
兩個都無聲出啦?
子不語 發表於 28-4-2011 12:50

唔通出聲會好d既?
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 13:02
你唔係約樓主打咩,做咩樓主應約你又變到無聲氣?
作者: tommytomy    時間: 28-4-2011 13:02
你唔係約樓主打咩,做咩樓主應約你又變到無聲氣?
子不語 發表於 28-4-2011 13:02

add左佢
同唔同佢打唔關你事
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 13:07
哈,有膽約人無膽打!
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 14:13

你就好啦不戰而勝
好心你啦唔敢同人打就咪約人
唔係會比人笑
作者: tommytomy    時間: 28-4-2011 14:48
你就好啦不戰而勝
好心你啦唔敢同人打就咪約人
唔係會比人笑
子不語 發表於 28-4-2011 14:13

我同樓主玩左啦
唔洗你操心
同埋唔關你事
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 14:49
你講咩都得嫁啦,你把口生你道,鬼知
作者: tommytomy    時間: 28-4-2011 14:50
你講咩都得嫁啦,你把口生你道,鬼知
子不語 發表於 28-4-2011 14:49

樓主而家開緊aoc
你入佢場問下
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 15:08
是但用維京都打死你用蔡爾特你夠敢同我打咩
作者: tommytomy    時間: 28-4-2011 15:09
是但用維京都打死你用蔡爾特你夠敢同我打咩
子不語 發表於 28-4-2011 15:08

而家即刻打囉
叫埋樓主睇
作者: wonderingbb    時間: 28-4-2011 15:09
218.191.233.253 入來
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 15:10
開場囉,驚你有牙
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 15:26
哈,你又幾屎成場唔敢出黎同我打阿?
作者: tommytomy    時間: 28-4-2011 15:30
哈,你又幾屎成場唔敢出黎同我打阿?
子不語 發表於 28-4-2011 15:26

之前唔係話要滅我既
滅唔到???
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 15:33
哈,係好似你好彩囉,樓主又唔係無眼睇
作者: tommytomy    時間: 28-4-2011 15:35
哈,係好似你好彩囉,樓主又唔係無眼睇
子不語 發表於 28-4-2011 15:33

唔係我好彩
我只長期係小路z
你好難攻到

兵堡1打1冇意思
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 15:42
無意思你又叫樓主同你一打一,你打自已個嘴?
作者: tommytomy    時間: 28-4-2011 15:45
無意思你又叫樓主同你一打一,你打自已個嘴?
子不語 發表於 28-4-2011 15:42

同佢玩意思係話緊
希望佢唔好以為我好似樂古普通場d人咁
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 15:45
證實你所講維京好勁
最基本條件
這只能證明到你比人地 ...
tommytomy 發表於 28-4-2011 02:50

如果我無眼花,之後又話一打一無意思,好似比你講曬咁
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 15:47
人少少認染頭咪算囉,如必死撐
作者: tommytomy    時間: 28-4-2011 15:47
如果我無眼花,之後又話一打一無意思,好似比你講曬咁
子不語 發表於 28-4-2011 15:45

樓主都唔同我嘈
你又嘈d咩先?

得罪你邊度呀
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 15:48
哈,以事論事都唔比阿?
作者: bug王丁丁    時間: 28-4-2011 16:19
其實問題好簡單,只要樓主講到一隻實用性比維更低o既城堡兵出黎就証明到佢唔係廢國
作者: 子不語    時間: 28-4-2011 16:31
比我話如果真係要改,不如改英國,500先帝,行得慢血少射速慢,維京點都好過佢多多聲
如果你用專黑維京d文明同維京比,維京係弱個如果係其他兵咁咪唔同囉
唔好唔記得維係最早可以上帝個文明,當帝後,係有能力同日本打,打弓手國黎講,維京好過阿之仔
打步國黎講維京又好過哥德同蔡爾特維京勝在早帝
作者: ~肥昌少~    時間: 28-4-2011 17:12
其實問題好簡單, 個個子不語唔好再出聲就得

BTW, 相信維京既強弱都冇咩討論既餘地

只可以講維京唔係弱國, 請大家不要亂棄吧
作者: bug王丁丁    時間: 28-4-2011 17:49
當帝後,係有能力同日本打
子不語 發表於 28-4-2011 16:31

已無話可說11
笑到我訓起地下11
作者: roymen135    時間: 28-4-2011 17:56
事實上係有得打下,關鍵係睇劍兵多少
作者: 小甘    時間: 28-4-2011 18:01
打弓手國黎講,維京好過阿之仔
維係最早可以上帝個文明
子不語 發表於 28-4-2011 16:31

1.阿之有鷹勇士,打弓點會差過維京?
2.阿之連條頓同日本都可以殺,維京唔殺得,咁又點計先?
我唔認為維一定係最早上帝文明
作者: bug王丁丁    時間: 28-4-2011 18:03
回復 62# roymen135

我諗日本唔出劍應該唔會輸11
作者: roymen135    時間: 28-4-2011 18:11
因為我都試過有一場四打四,我係日本,另一個維京係樓主用,當時我末帝,佢帝左,草左一隊幾劍勇,由佢門口,一路壓翻我,去到我個門口,我咁講你會唔會信?
作者: bug王丁丁    時間: 28-4-2011 18:13
因為我都試過有一場四打四,我係日本,另一個維京係樓主用,當時我末帝,佢帝左,草左一隊幾劍勇,由佢門口 ...
roymen135 發表於 28-4-2011 18:11

紅字重點11
作者: roymen135    時間: 28-4-2011 18:16
咁維京如果真係有心打日本,一開始就草,唔用劍兵,一帝左咪升級,咪唔係草咩?
作者: bug王丁丁    時間: 28-4-2011 18:19
回復 67# roymen135

我唔覺得兩間軍營出兵快過五間日本既城堡11
哥德就另計11
作者: roymen135    時間: 28-4-2011 18:21
你可唔可以唔好下下都11又唔係話用兩軍營同日本打
d城兵一樣要用嫁嘛人地講緊係帝左個維京我係就著帝維黎回嫁
作者: bug王丁丁    時間: 28-4-2011 18:29
你可唔可以唔好下下都11又唔係話用兩軍營同日本打
d城兵一樣要用嫁嘛人地講緊係帝左個維京我係就著帝維黎回 ...
roymen135 發表於 28-4-2011 18:21

唔通你有第三間軍營?11
定係你比人拆左得番一間?11
劍勇又唔係多,出得又唔夠快
又要上到帝先升到劍,實用性又唔大
仲要守唔守到間軍營都成問題11
作者: roymen135    時間: 28-4-2011 18:30
得,當我講錯唔好意思
作者: bug王丁丁    時間: 28-4-2011 18:37
回復 71# roymen135

知錯就好11
作者: xfaix    時間: 29-4-2011 11:26
自欺欺人
作者: 子不語    時間: 29-4-2011 12:38
帝左個維用四十劍勇加四十維城兵打八十隻日武,你覺得真係無得打咩,就算維京唔夠打,會差幾多,不如你試一先講野啦,我係講帝維,打末帝日本
作者: 子不語    時間: 29-4-2011 12:41
話事話個染頭tommy呢?唔敢出黎見人啦不過又係,比著我咁染我都唔敢出黎見人
作者: bug王丁丁    時間: 29-4-2011 12:59
回復 74# 子不語

原來劍勇出得咁快架?
日本出80隻佢出到40隻咁勁?11
作者: 子不語    時間: 29-4-2011 13:02
點解唔得?一開始生劍到帝左,點會無一隊,不過同你d傻仔講你都係唔會明
作者: 明空    時間: 29-4-2011 16:27
維帝左之後,,同日本有得打,,,水分好高-,-
有得打意思,,係兩者GE控家係係同一水平線?
定係指用維果個技術高D,,所以同日本就有得打呢,,
如果兩個技術都一樣,,咁都有得打,,
咁維就完全沒有弱國之說可言,,,
作者: 子不語    時間: 29-4-2011 17:27
維京根本就唔係弱國係d新手唔識用維京覺得佢弱
十個高手九個都唔認為維京弱嫁
作者: wonderingbb    時間: 29-4-2011 17:51
維京根本就唔係弱國係d新手唔識用維京覺得佢弱
十個高手九個都唔認為維京弱嫁 ...
子不語 發表於 29-4-2011 17:27

Mr. 子不語  雖然我個人離講唔係好中意你  因為你把口真係好臭
但係作為一個理性的玩家  我不得不認同你的說話

話說以前維京係一個弱國  而兵堡就係以前zone的castle blood
相信宜家香港有玩過zone而又玩過cb的人不多

未出fair map前 維京 500kills先帝  同埋本身未精
到出左fair map  維京  100kills就帝  但係未精
去到宜家現時的兵堡場  維京 100kills就帝  而且本身已經精左
相比之下  維京已經改善左好多  
老實講  如果大家唔知呢個事實都冇所謂  我宜家話你聽

當然  有d玩家本身控兵唔強的  會覺得維京係弱  呢個係正常  
因為你仲未了解維京係點樣用  或者衰d講句  係你自己技不如人
眼見有d人中親維京都亂棄或者叫AG  真係覺得有d無奈

就好似樓上話齋 “十個高手九個都唔認為維京弱嫁”
事實上我認識的高手都覺得係一個雖然唔係好勁 但係未至於一個弱國   而有玩zone的朋友會有更深的體會
作者: 子不語    時間: 29-4-2011 17:56
我把口唔係臭,我係講事實,好多識玩之人,包括你地個揚揚,都覺得維京唔弱,而成日話維京弱d人,好多都係中手以下個實力,如果無咩實力,唔只維京好多文明都好弱
作者: vollfield    時間: 30-4-2011 06:46
維京, 1V1 唔講 根本除左哥衛可以1V1贏到之外
其他都要以量取勝

4V4, 更顯其無能
除左100殺有眼加上多2箭防對弓兵比較有優勢, 依然都係好肉

村戰, 強弓但弱馬, 但係馬少2箭防已經係致命傷

VK絕對唔係勁, 未至於算弱國? 我唔認同
咁弱國會係邊幾/邊一國? 其他弱勢文明每每都有自己既優勢同特色, 咁VK優勢同特色在那?
冇論你點將VK係一個4V4團體入面定係任何一個位置,
1V1 肉盾 搵食殺敵 打堡 儲人海, 每一項比VK出色既文明總有一兩項
至於快帝100殺開眼, 我相信丫茲 塞特都比VK做得更加好

同埋好老實,
如果你地惡人圍內4V4, 問心敢唔敢講4維VS4隨機有得打?
打番兩三局4維VS4隨機出黎, 我相信就算55波都好
都已經勝過你地千言萬語喇
仲駛咩係度講咁多為個被人抽秤既SAVE辯護

不過最後, VK需唔需要再改強呢個問題, 我就覺得冇咁既需要
畢竟點加都好, 總要有文明墊底
而且唔見得50殺上帝或者一開始就帝會使得兵堡平衡
況且有D咁弱既文明, 先有比咁多位高手們SHOW OFF既空間架嘛
作者: roymen135    時間: 30-4-2011 10:12

就算我地惡人自已打左一場四維對其惡人隨機,我覺得都係無意義囉
因為就算維京贏,你地一樣可以話係其他惡人唔勁,所以先會輸
我指出黎維京個實力度,係就我地本身團戰個結果講出黎只係因為你末試過八個識玩之人同場
所以你唔了解點解我咁講
而我本身強調維京唔係弱國,但係我從來都無話過佢勁,維京一百隻就升帝,其實係快過其他步兵國幾分鐘
當然你都可以覺得幾分鐘可能無咩用但我本身覺得,如果再改勁維京,只會對其他交明更加唔公平
我見過好多人有d意見都係我接受唔到,特別係降低殺數同一開始比個加快回血佢,維京一路都係一路中性文明你要用維京同蔡以特比,我可以接受,而蔡以特係有一個出兵快優點,不過維京都有一個殺殺數優點,早就平衡左,無咩好講
上面有我地兩場存檔
我可以咁講,如果當時我地唔係用三維,係用三個條頓,我覺得打落去係會書
而點解我地維京打落唔洗輸,主要係因早帝個關係
作者: roymen135    時間: 30-4-2011 10:23
另外樓上位朋友,我覺得你個睇法呢唔好左右不定,你係覺得佢弱你就話佢弱,你係覺得佢唔弱,你就話佢唔弱
唔好一時一樣,因為我睇完都唔知點回你
VK絕對唔係勁, 未至於算弱國? 我唔認同<--你指出維京唔弱
況且有D咁弱既文明, 先有比咁多位高手們SHOW OFF既空間架嘛<---又指出維京好弱
本身你自、已個睇法都變下變下,點同人討論?
作者: 明空    時間: 30-4-2011 10:31
其實一句到尾,,支持維京GE,,
佢地GE論點由此到終都係用緊技術呢個觀點黎撐場,,
(維京是不是弱國?)
呢個問題,,樓主以技術決定一切黎支持佢個觀點,,
,,但從維京文明本質上黎講,,
佢無可否認係弱國,,
我好贊同樓上面果位人兄講GE,,
你地試下係惡人圍內3個維VS4個隨機,,
當技術平等, 其他一切無變GE時候,維京文明弱GE本質就會出番黎,
當然維京是不是弱國,,不可能單從文明來說,,仲有好多因素決定
,,因為我地玩緊GE係兵堡,,
5係玩單挑,,係玩圍毆,,玩技術,,玩配合,
你一個維京走去單挑人地4個,,俾人4個毆打你一個,,
咩文明都死LA,,
所以總結而論,,係兵堡呢個圍毆GE偉大劇情入面,,
無最弱GE文明,,只有最弱,,最29,,最傻仔GE玩家,,
我地係知識分子呀MA,,而家呢個世代仲玩單挑,
所謂GE英雄其實係最早死果批,,,
大家都係聰明人,,圍毆係最實際,,最efficienct,同effective ge方法,,
作者: roymen135    時間: 30-4-2011 10:35
我講維京唔弱個結論係出於我地本身團戰,維京個實用度不過係你地一路都唔信咁解
作者: roymen135    時間: 30-4-2011 10:38
而惡人本身個個都有咁上下實力,如果要3v4其實無咩可能
但如果係、四維打隨機,絕對有得打
作者: 明空    時間: 30-4-2011 10:49
首先,,,點解,,咁多人覺得維京廢?
佢地5係單單因為5理性咁樣否定,,
佢地係用落之後,,,先所以先覺得佢廢,,
點解佢地5會覺得其他文明更廢呢??,,
由此到終,,維京無論係文明本質,,上手程度,,實用度,,
相比係其他文明,,都要有強GE大技術配合,先會用得5弱,
不是嗎?,,
你又覺得,,樂古,,呢個大家族,,又有幾多個人可以用維用得好好?
作者: roymen135    時間: 30-4-2011 10:53
我想問下你,你試過八個都識玩同場,而又有維京末?
作者: tommytomy    時間: 30-4-2011 10:57
就算我地惡人自已打左一場四維對其惡人隨機,我覺得都係無意義囉
因為就算維京贏,你地一樣可以話係其他惡人唔勁,所以先會輸
roymen135 發表於 30-4-2011 10:12

唔試你又點知人地點諗呀,除非你真係有心叫人唔好出盡力姐,實力勁唔勁大家有眼睇唔好當人傻
你地次次都放d維京打新手save,人地緊係以為你地高手show off
不如你save左一場先講啦
team2最好唔好有哥德,匈奴同不列顛
作者: roymen135    時間: 30-4-2011 11:04
雄爺你出翻黎啦,不如你回左子不語先啦
作者: 明空    時間: 30-4-2011 11:07
我想問下你,你試過八個都識玩同場,而又有維京末?
roymen135 發表於 30-4-2011 10:53

未呀,,試過又點,,未試過又點,,
作者: tommytomy    時間: 30-4-2011 11:18
雄爺你出翻黎啦,不如你回左子不語先啦
roymen135 發表於 30-4-2011 11:04

你個人性格缺點就係咁
你同人fd會冇咩野
但你針對起一個人上黎,成個人變得好唔理性
我以為你幾年前係咁,今日應該會變,點知過左咁耐你都係冇變過

子不語,講多無謂,講黎做咩
唔似得你心理變態,鐘意食花生等睇人嘈交
作者: roymen135    時間: 30-4-2011 11:19
明空,如果有打過,可能就唔洗我解釋
作者: 明空    時間: 30-4-2011 11:50
明空,如果有打過,可能就唔洗我解釋
roymen135 發表於 30-4-2011 11:19

我5係好知道你想表達D咩,,
我想講GE係,,
無最弱GE文明,,只有最弱GE玩家,,
因為係兵堡入面,,5係單講文明,,仲要講技術同配合,
如果單講文明,,之所有話佢弱,,之前已經有人講左好多次,
單係從技術同配合黎講,,因為多數係街場,,人GE素質十分參差
,,如果整係得你一個惡人,,同D街邊GE玩,,請問維京GE作用發揮到幾大呢,
同得D5識GE玩,,即使有技術,,文明好,,,單係如果配合5到,,已經死左好多次,,
可況用維京,,
你有成班惡人係到,,可以配合得好,,
但係相信樂古好多人都係隨機入場,,
實力差距有時好大,,
決定錯左幾次,,就可能影響成個戰局,,
如果用維京呢D好多時都5係決定性GE重要兵種,,
又點可以怪人話佢弱呢,
作者: roymen135    時間: 30-4-2011 11:56
我個意思係,如果你同場八個都識玩,打落左
、咁你可能就明白點解我話維京絕對唔係一個弱國
因為我地自已都打過好多時,無人覺得維京弱,而且作用唔細
作者: 明空    時間: 30-4-2011 12:29
其實你明5明我講維京弱同維京5弱GE意思,,
我知你打過,,我亦都知你5覺得維京弱GE原因,,
但係你究竟明5明白大多數人覺得佢弱GE原因,,
你可5可以從大多數人GE角度去睇,,
所謂識玩GE一定覺得維京5弱,,,
但係係今時今日黎講,,好多人都覺得佢弱,,
5係GE話,,樓主都5洗開呢個post,,
係街場入面,,係咪真係同team ge,,同埋大多人都識玩?
同team ge係咪都配合得好?
打個比如,,比把菜刀你,,
如果你拎5起,,咁把刀仲有無用呢?
兩個角度,,拎得起GE,,好刀,,,拎5起,,垃圾~~
但係如果俾把無重量GE神刀俾你,,個個用得到,,無技術都好用LA,,
維京呢,,佔樂古大多數人黎講,,又有幾多個用得起?
作者: roymen135    時間: 30-4-2011 12:37

其實我知你想講咩,不過我想話你知維京係唔弱囉
因為真係好多人係唔識打
如果係識打維京真係唔差
作者: tommytomy    時間: 30-4-2011 15:28
其實我知你想講咩,不過我想話你知維京係唔弱囉
因為真係好多人係唔識打
如果係識打維京真係唔差 ...
roymen135 發表於 30-4-2011 12:37

你講左n咁多次
都係咁既意思:「你係高手,你有資格話維京唔廢,就係唔廢」

但我想同你講(希望冇得罪你):「你想人地認同你,你最好就唔好討論,點樣用技術層面壓倒人地」
如果你咁樣講,會比人地覺得你講野好野蠻
相反,你更加應該要解釋一下維京點樣唔弱
打個比喻,維京打弓兵國比阿茲好,因為狂戰士識補血,維京國城堡兵出兵速度比阿茲國快1秒,同埋維京國殺敵100少過阿茲國殺敵150,可以好快升甲防。又或者維京同其他國家比,例如薩拉森,如果打個場文明係需要好多盾兵,身為奴隸兵出兵慢低弓防仲要升帝慢,做盾方面比狂戰士差,所以每個文明有不同用處。
至於有人話識玩維京,就唔會覺維京弱,其實係因為步兵用左z之後勁左,再加上維京用左z之後玩法唔同以前冇人用z個陣,所以我地唔應該從冇用z玩法去諗有用z玩法,以用左z玩法黎睇維京唔算弱。
如果你識得咁樣解釋會比較好囉,而唔係一味話:「我係高手,信我啦」
作者: 最愛蓉兒∼    時間: 30-4-2011 15:57
不如話維京唔弱果D,唔好一味話我用維京可以點點點
你想證明VK唔弱,就要比較其他文明
好似你用維京可以XXX,但用阿茲(舉呢個例子出黎係因為比較相近) 就唔可以XXX

呢到講維京弱既人,唔係話維京完全無價值
只係佢既用途實在劣於其他相近文明
你用佢做到既,用其他一定做到
但你用其他做到既,好似阿茲可以剋步,CELTS出得真係好鬼快行得又快咁,佢又做唔到

你個SAVE檔,同講既野
證明唔到維京有咩比人優勝既地方
只係證明到你用一個無咩比人優勝既文明都可以打得好好

話上帝可以打日本
講真,如果個日本唔係太輕敵,比盡你咪55波
話自己用維京可以同人地用日本55波既人,你會唔會覺得你用日本會比人用維京打到55波?
維京打日本呢句野係BASE ON技術而已

最慘係維京村戰真係=.=

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://htmlardicle55www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2