打印 上一主題 下一主題
收起左側

[商團討論] 潛水已久,想做一個統計關於港巨同台巨人流

得閒先 而家忙到仆
滿天星 發表於 15-5-2015 06:17 PM

街>.<?
回復

3.  在玩港巨不考慮轉戰台巨
商2
前排牛杯執左平封書平平地合左神, 又有排玩
反正都玩左咁耐投資左少少錢, 咪玩到港巨執為止囉

評分

參與人數 1樂點 +100 收起 理由
滿天星 + 100

查看全部評分

回復

回復 85# 魔界幻龍

好似日巨咁,大頻打中文會好大件事,班日本人唔會話睇唔明就算,睇唔明就算呢句野唔應該係我地外國人講囉,你又知人地台灣人冇感受?真係睇唔明就算,由得大頻俾班外國人騎刧? 我上面都有講,如果係罵戰/圍威喂都算數,但最大問題係好多香港人都對台灣人打廣東話,無論買賣定係答問題,咁呢D又係咩問題?咁樣我就覺得真係好唔尊重人,好冇品
我冇心挑起D咩罵戰,我只係玩左1年台巨,覺得好多香港人既心態都好有問題,成班蝗蟲咁,所以先咁多嗲講幾句
回復

講起台巨 果陣玩都識左D台灣人 但最後一個都無聯絡
不過其實連堆香港人都無乜聯絡
回復

回復  魔界幻龍

基本尊重問題囉,大頻用廣東話,人地台灣人睇唔明,會有咩感受?明明係台服,但係一 ...
權狗 發表於 15-5-2015 18:26

我都覺得岩,就算平時同d三唔識七既人傾我見佢似用書面語,我都會就番佢用書面語
因為語言係for溝通,自己up完一大輪到最後人地都唔明就真係白打字了

同埋台服更加注意添啦

人為始終人地地方黎丫嘛,大部分玩家都係台人,實在冇理由反客為主用廣東話騎劫大頻

就算團頻講都唔好啦,除非係港人團or密哥個知係港人黎
回復

細個果陣玩過港巨一陣 但唔太識玩 玩左陣就無再玩落去
之前見fd話台巨新開ser就一齊玩 直到而家
一玩就收唔 ...
Nk` 發表於 15-5-2015 16:55

用途1:
你樂古ac個LV其實係靠積分升的

e.g. 九級1350分,十級1700分,十一級1950分

而樂點又同積分有關,公式如下

總積分[size=13.3333339691162px]=(樂點[size=13.3333339691162px]*0.35)+發帖數[size=13.3333339691162px]+(在線時間(小時)[size=13.3333339691162px]*4.5)+(Bravo![size=13.3333339691162px]*4)
[size=13.3333339691162px]

[size=13.3333339691162px]所以100樂點等同35分

用途2:
[size=13.3333339691162px]購買論壇用道具
http://www.nakuz.com/bbs/magic.php?action=market&ascdesc=DESC&page=1
回復

@_@ E個咪囧雷

我都考慮緊玩吾玩 你預我吾會 台巨就已經放棄左好耐

講真 就算比哂神裝我. 完美兵 我都可以未必玩 已經無法係ONLINE GAME 找到樂趣

除了彩虹 ←細個到E家既回憶 雖然巨都係 但經歷太多
我曾經入過(港巨)去睇睇 除拍賣行 其他真係死城一樣 D人黎黎去去都係果D 真心 一上左去 就想下番

E+都係同FD 玩下L4D2/PAYDAY/AOE3/GTA咁

ONLINE GAME...可能我問題 我個人認為 無咩吸引力了.
可能長左D A_A 有感而發

評分

參與人數 1樂點 +100 收起 理由
滿天星 + 100

查看全部評分

回復

@_@ E個咪囧雷

我都考慮緊玩吾玩 你預我吾會 台巨就已經放棄左好耐

講真 就算比哂神裝我. 完美兵 我都可 ...
ericlai2000 發表於 15-5-2015 21:55

有冇玩LOL呀喂
回復

有冇玩LOL呀喂
滿天星 發表於 15-5-2015 22:04

有既 不過最近打左電腦拿首勝就吾理-
死仔 我上面咁多字 你一句 好過份 囉
回復

回復 88# 魔界幻龍

咁台灣人梗係唔會用廣東話啦,佢地用注音我地先睇唔明姐,同樣地台灣人自以為人地識注音,成句都打注音/同音字,都係冇品既行為 講到尊重,我就淨係見到好多香港人只理自己既習慣,就唔理對方睇唔睇得明囉,明明書面語所有識中文既人都睇得明,但就連同台灣人溝通/買賣咁簡單既事,都唔可以用書面語配合人地
同埋我亦都冇講唔可以用廣東話,我只係話某D情況應該用返書面語,係對當地人既基本尊重,而唔係對所有人都用廣東話,當人地老奉睇得明
回復