樂古Nakuz

標題: [投訴]進化論1,3 ffa 1p玩破壞者bug [打印本頁]

作者: 1512    時間: 28-9-2007 23:26
標題: [投訴]進化論1,3 ffa 1p玩破壞者bug
件事係咁既:呢場ffa原本都係冇野既,到最後死剩我,3p,1p。咁佢地就打啦,3p爆kill死左,之後1p就攻我啦,攻左約10分鐘,佢都係攻我唔入,之後,佢就先放d闊入黎,我就打佢d闊啦,點知佢係後面衝左”成群”破壞者出黎,就係咁整死左我啦 (PS:佢黎破壞者之前幾分鐘我攻過佢的,佢就係果時1300kill左,果時我係冇見到任何一隻破者的,而佢咁岩1300kill,所有木係冇晒的,所以冇可能買到破壞者)

總結上圖,我估佢應該係用del果時bug d破壞者出黎(d破壞者血量同攻擊力係同上圖一樣),我唔知道佢點樣bug出黎,希望作者可以修正一下 ( PS:一定唔係改圖,因為我入呢個場果時肯定冇down到野,之後我搵番d劇情,入面只得一個正版進化論1,3,而且我開波果時都睇清楚晒1p既設定,係冇開到cheat既)

佢既ip係:218.102.156.95
AOC名係:舞影乂雪櫻花
拉人圖:冇(因為我唔係投訴佢開bug檔,而係當佢係2-8p玩bug咁投訴)(+上我唔記得左影=.=)

就算因為冇拉人圖而扣分,我都要投訴佢,因為實在太冇品了,而且我仲希望作者可以修正左佢=.=

作者: 亂世之奸雄    時間: 29-9-2007 00:29
個BUG幾型下啵....
作者: 惡神    時間: 29-9-2007 08:46
明顯改檔-.-無可能隻隻都3萬攻\
作者: 瘋人院    時間: 29-9-2007 09:18
作者: 亂世之奸雄    時間: 29-9-2007 10:25
標題: 回復 #4 瘋人院 的帖子
咪話型囉-_-
用BUG可以隻隻3萬攻-.-
作者: 楓剎    時間: 29-9-2007 10:50
我認住佢........
作者: cctcharlie    時間: 29-9-2007 10:57
我想係到講,我就係呢個 1p
我絕冇改檔,樓主都有講過我並非有改檔之嫌。
我係用正板檔玩既bug , 真是的bug檔的話樓主又點會唔擺個bug檔上黎?
如果這玩法是第一次擺上官方,希望可給我一次機會,
( ps 一係希望作者研究一下我點做呢個bug,再進行修正。)  
不過我好似聽聞過  slient fix 1.3 係最係一個板本 -0-
作者: 天月﹏    時間: 29-9-2007 14:24
原帖由 惡神 於 29-9-2007 08:46 發表
明顯改檔-.-無可能隻隻都3萬攻\

你試下營爆 跟住禁個d爆炸物 你會見到佢地係叫破壞者 同時攻係100+30000
作者: 亂世之奸雄    時間: 29-9-2007 15:17
標題: 回復 #9 天月﹏ 的帖子
我奇怪緊血量
作者: 神乂怒火    時間: 29-9-2007 16:25
自爆D破壞者黎 - - gg
作者: 光復中華民國    時間: 29-9-2007 18:36
如果攻擊成立...咁血呢= =???
作者: samhui1230    時間: 29-9-2007 23:37
原帖由 亂世之奸雄 於 29-9-2007 15:17 發表 我奇怪緊血量

咁有可能係因為用緊para先加血呢
作者: MTL0202    時間: 30-9-2007 00:44
可能係殺夠人加血= = 那可能1p沒有改檔= =
而是bug= =||
作者: 吉村春代子    時間: 30-9-2007 06:36
一睇就知改檔 未聽過有d咁既bug- -
作者: 亂世之奸雄    時間: 30-9-2007 12:50
標題: 回復 #15 吉村春代子 的帖子
你講得又係岩

講真句,一直以來照計上係無改過自爆果邊既觸發 , 如果係有bug,應該好早就比人發現啦...
作者: 1512    時間: 30-9-2007 14:50
回覆各位認為係改檔的會員:

呢件事真係唔係改檔的,因為我的確冇第2個進化論1,3係我既劇情到,而我本身果個係上nakuz down的,一定冇錯。我咁樣唔係想幫住1p,而係這是事實,我真係唔知佢點bug出黎,如果真係改檔的話,我就會貼個劇情出黎,咁樣咪可以加重1p罪行囉...但係我再重覆一次,呢件事真係bug黎的,希望大家唔好再話係改檔了。

作者: 吉村春代子    時間: 30-9-2007 21:13
但改檔一睇就知 喇 -有人陪佢玩
作者: cctcharlie    時間: 30-9-2007 22:41
原帖由 1512 於 30-9-2007 14:50 發表
回覆各位認為係改檔的會員:

呢件事真係唔係改檔的,因為我的確冇第2個進化論1,3係我既劇情到,而我本身果個係上nakuz down的,一定冇錯。我咁樣唔係想幫住1p,而係這是事實,我真係唔知佢點b ...

事主 亦即係樓主一再重新左呢個並不是改檔,大家再話呢個係改檔就真係好無聊喇!!
我們應該要想想 1p  點搞到咁 -0-
作者: haleiluya    時間: 1-10-2007 13:04
你up個檔上黎比人睇下咪知係咪改檔囉
你死口唔認又冇證據
作者: terry~    時間: 1-10-2007 13:21
睇黎我都要出下聲先得喇
呢個係1,3 para bug黎
因為我都試過:

作者: 1512    時間: 1-10-2007 21:32
原帖由 haleiluya 於 1-10-2007 01:04 PM 發表
你up個檔上黎比人睇下咪知係咪改檔囉
你死口唔認又冇證據

既然你疑心咁重,係都唔肯信我的話,我upload個檔上黎=.=只要你唔好話我即刻係樂古到dl個正檔upload上黎就得啦-0-

Evolution Silent fix 1,3.scx (95.62 KB, 下載次數: 14)

原帖由 terry~ 於 1-10-2007 01:21 PM 發表
睇黎我都要出下聲先得喇
呢個係1,3 para bug黎
因為我都試過:
?t=1191216036
http://i119.photobucket.com/albums/o135/1q3e5t7u9o/AOK001. ...

好多謝你幫我做證明-0-我講左好多次話係bug黎,d人仲係要話係改檔=.=
作者: 亂世之奸雄    時間: 1-10-2007 22:45
咁即係...

處理方法同當時玩村bug事件一樣啦
作者: terry~    時間: 1-10-2007 22:53
原帖由 亂世之奸雄 於 1-10-2007 22:45 發表
咁即係...

處理方法同當時玩村bug事件一樣啦

要點處理呢??
呢個bug係劇情本身存在既
唔可以怪任何人(除左作者):lol

原帖由 1512 於 1-10-2007 21:32 發表

既然你疑心咁重,係都唔肯信我的話,我upload個檔上黎=.=只要你唔好話我即刻係樂古到dl個正檔upload上黎就得啦-0-

好多謝你幫我做證明-0-我講左好多次話係bug黎 ...

唔駛唔該
睇唔過眼d人唔識野亂嗡所以先出聲je
不過你都無謂要投訴喇
因為本身劇情既bug 人地用呢個設定黎玩 你怪得邊個je

作者: 亂世之奸雄    時間: 1-10-2007 23:01
標題: 回復 #24 terry~ 的帖子
你又不如看當時怎處理玩村BUG
作者: cctcharlie    時間: 2-10-2007 01:32
原帖由 亂世之奸雄 於 1-10-2007 23:01 發表
你又不如看當時怎處理玩村BUG

可以簡述這件事嗎??
作者: 亂世之奸雄    時間: 2-10-2007 22:48
原帖由 terry~ 於 1-10-2007 22:53 發表

要點處理呢??
呢個bug係劇情本身存在既
唔可以怪任何人(除左作者):lol

唔駛唔該
睇唔過眼d人唔識野亂嗡所以先出聲je
不過你都無謂要投訴喇
因為本身劇情既bug 人地用呢個設定黎玩 你怪得邊個je

這是利用了劇情裡的bug令到其他玩家不公平

原帖由 cctcharlie 於 2-10-2007 01:32 發表

可以簡述這件事嗎??

轉貼自投訴成立個案區
=====================
犯規者的遊戲名稱:處理中‥‥‥‥
犯規者的樂古名稱:n/a
遊戲類別 :EVO6,10b
原因 : 玩bugs
相關網址:http://www.nakuz.com/bbs/showposts.php?tid=2629052
------------------------------------------
犯規者的遊戲名稱:<BLUE>吉川春代
相關網址:http://www.nakuz.com/bbs/showposts.php?tid=2629852
------------------------------------------
犯規者的遊戲名稱:對敵合作是29
相關網址:http://www.nakuz.com/bbs/showposts.php?tid=2630022
犯規者的遊戲名稱:零之使魔
相關網址:http://www.nakuz.com/bbs/showposts.php?tid=2630034

作者: MTL0202    時間: 3-10-2007 19:40
但係呢個bug可唔可以當做忍劇處理?_?
作者: 天月﹏    時間: 3-10-2007 20:03
明個bug的原理啦... 簡單來講 para e家會加自己的兵血
而del營爆係制造爆攻破壞者再毀滅物件
而由於para加血個陣你岩岩營爆
咁樣的話觸法入法來講係同時進行
即毀滅物件 + 同時加全部兵血
由於毀滅物件其實只係將兵的血變0
因而毀滅 但para將佢加番血 咁咪無爆到囉-.-
作者: cctcharlie    時間: 4-10-2007 00:11
原帖由 天月﹏ 於 3-10-2007 20:03 發表
明個bug的原理啦... 簡單來講 para e家會加自己的兵血
而del營爆係制造爆攻破壞者再毀滅物件
而由於para加血個陣你岩岩營爆
咁樣的話觸法入法來講係同時進行
即毀滅物件 + 同時加全部兵血
由於毀滅物件其實 ...

咁係唔係我以後都可用呢招屈人機??
作者: 亂世之奸雄    時間: 4-10-2007 16:21
標題: 回復 #29 cctcharlie 的帖子
如果無比人斷正的話

因為吹你唔漲
作者: Torchic╳小火雞    時間: 4-10-2007 17:50
我敢肯定這一個漏洞,
就算正版S1,3也有可能發生(因為我剛開了劇情編輯器,試過了),
因此樓主說「這不是改檔」不一定是百分之百錯誤的。

原帖由 cctcharlie 於 2007§10§4 00:11 發表

咁係唔係我以後都可用呢招屈人機??

除非你能解釋這個技倆對其他遊戲者是公平/接近公平的。

相信一剎那間就製造出那麼大數量的破壞者,沒有人不認同這是相當不公平的技倆吧。

原帖由 MTL0202 於 2007§10§3 19:40 發表
但係呢個bug可唔可以當做忍劇處理?_?

我認為不可以,
因為一般劇情所謂的「隱劇」,是指劇情作者在有意識之下製造出來的隱藏劇情。

我們看看樓主先生那個bug,
我剛剛問小門,他連S1,3有這個bug也不知道,
這樣就可以證明出這漏洞是小門無意製造出來的,因此不算「隱劇」。

投訴就交給投訴區板主了,
至於該劇情漏洞 在S1,4已經be fixed.

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://htmlardicle55www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2